Copiloten naast het gezin


“De Copiloot staat letterlijk naast ons gezin”


Foto - 6:4 verhouding
Foto - 6:4 verhouding

Dorien en Angela

Angela van Woezik is sinds december 2018 als Copiloot betrokken bij het gezin van Dorien Langstraat. Dankzij Angela’s ervaring en netwerk worden Dorien en haar gezinsleden voor een aanzienlijk deel ontzorgd. “Er ontstaat nu ook ruimte voor de rest van ons gezin.”

Lees verder 

Pilot

In 2018 startte Wij zien je Wel een pilot met zogeheten Copiloten. De Copiloten ondersteunen gezinnen met een kind met ZEVMB en nemen ze allerlei regelwerk uit handen. Zo helpen ze bijvoorbeeld bij het afstemmen van de zorg en het aanvragen van indicaties, medicatie en hulpmiddelen. Toen Dorien voor het eerst over de Copiloten hoorde dacht ze gelijk, ‘dít is wat we nodig hebben’: “Ouders van een ZEVMB-kind zijn vooral aan het overleven. Je wilt je kind en gezin een goed leven bieden, maar er komt veel bij kijken om het enigszins normaal te laten verlopen, denk aan zorg en ondersteuning regelen, zorgverleners vinden, instrueren, coördineren. Zaken regelen rond hulpmiddelen en medicatie. Uiteindelijk ben je vooral bezig met de enorme administratieve rompslomp en te zorgen dat alles goed verloopt. Je komt amper aan het echte zorgen voor je kind toe en al helemaal niet aan een eigen leven, zoals een keertje sporten of op pad, of iets betekenen voor je gezonde kinderen. Er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag.”

Naast het gezin

De komst van Angela maakte het leven van Dorien en haar gezin lichter: “Angela staat letterlijk naast ons gezin. Wij hebben de regie, maar zij zoekt uit waar we moeten zijn en wat we moeten aanpassen. Als ouders heb je het stuur in handen en kun je dat niet loslaten, de Copiloot kan dat wel en kan daarom dingen regelen.

Foto - 6:4 verhouding

Copiloot Angela is het daarmee eens: “Een Copiloot staat op een andere manier in de situatie dan ouders: veel lichter, feitelijker en zonder de persoonlijke emotie. En daardoor kunnen we wellicht ook doelmatiger handelen; ik voel als Copiloot geen directe afhankelijkheid van de instanties en kan hierdoor soms iets meer ‘doordrukken’. Tegelijkertijd weet ik als ervaringsdeskundige goed hoe het voelt. Wij hadden zelf een dochter met ZEVMB, zij is ruim twee jaar geleden overleden. Ik werkte als logopedist, maar heb de eerste acht jaar van haar leven niet gewerkt. Het was niet te combineren met alle zorg en het geregel. Ik wou dat ik zelf ook een ‘Angela’ had gehad, zeker in de beginjaren waarin alles nog nieuw is en je zoekende bent hoe je als gezin om moet gaan met alle onzekerheden, verdriet, twijfels en vraagstukken.”

Kenmerken

Op dit moment hebben 61 gezinnen een Copiloot. Wat is de samenstelling van de gezinnen? De woonsituatie? En hoe oud zijn de kinderen met ZEVMB? We hebben wat kenmerken op een rijtje gezet.

Downloaden

Meer ruimte

Doordat Angela taken overneemt, merkt Dorien dat er tegenwoordig meer tijd is voor haar gezin: “Een groot knelpunt voor Angela’s komst was de noodzaak om meerzorg aan te vragen. Die aanvraag is een enorme klus waar we tegenop zagen en waar we helemaal geen tijd voor hadden. Angela heeft dit voortvarend opgepakt. Bij het regelen van zorg moet je voldoen aan allerlei protocollen, maar eigenlijk passen we daar steeds net niet. Angela heeft de kennis en het netwerk om snel te weten wat te doen.”

Lees verder 

In beweging gezet

 Door de Copiloot zijn belangrijkste dingen rond de zorg voor het kind geregeld.

 Het gezin heeft bij betrokken instanties een gezicht gekregen, snappen beter wat gezin meemaakt.

 Ruimte voor gezinsleden en gezinsleven is groter.

 Denken over toekomst is weer mogelijk.

 Letterlijk van overleven naar leven.

 Copiloot is er altijd voor het gezin, blijft betrokken.

Copiloten zijn zorgprofessionals met een groot netwerk. Zij creëren ruimte voor het gezin, staan met raad en daad bij. Waardoor het gezin zo nu en dan op adem komt om de zorg voor het kind met ZEVMB iedere dag vol te houden.

 
5/11
LEESWIJZER:
* Klik op het menu om terug te gaan naar inhoudsopgave en deelfuncties.
* Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
* Klik op links en plaatjes.
* Scroll naar beneden om verder te lezen.

TIP: Voor de beste online leeservaring gebruik Google Chrome.
Loading ...